Nuffnang Ads

Saturday, February 2, 2013

Kuey Teow Kungfu

Assalammulaikum..

sebenarnya sy dulu tak berapa suka kueh teow kungfu, sebab  masa pertama kali sy cuba makan di satu restoren ni, sy rasa loya sbb terasa hanyir telur ayam tu. lepas tu xberani lagi nk cuba2 makan kuey teow ni. Tapi satu hari tu kakak sy bagi sy rasa kueh teow kungfu yg dia tapau kt area tempat keje, ermm sedap rasanya. mase tu barulah terkial2 nak cari resepi nk cuba buat sendiri. dan kebetulan ternampak resepi  yg cikgu ani post kt fb, ape lagi terus sy cuba... ermmmm percubaan pertama sy menjadi dan sedap.

ini percubaan pertama

masak kali kedua :)

Terima kasih ya cikgu sudi kongsi resepi, sy minta izin nak berkongsi sekali lagi resepi cikgu disini :)

Buat teman2 yg nak mencuba, disini sy copykan resepi yg sy cuba.

KOAY TEOW KUNGFU
Bahan A
500g koay teow - dibahagi kepada 5 bahagian yang sama banyak.
5 biji telur
Bahan B
100 g udang basah - dibuang kulit
150 g ayam - dihiris
1 bar fish cake - dihiris nipis
100 g bunga kobis - dipotong kecil
100 g karot - dihiris nipis
1 peket jagung muda - dihiris nipis
2 pokok sawi - dipotong 1 1/2 inci panjang
2 sd besar minyak masak
1 cawan air rebusan ayam - saya guna kiub ayam maggi + 1 cawan air
2 sd besar sos tiram
1 sd besar lada sulah
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sd besar tepung jagung + 1 cawan air - dibancuh bersama

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan sebiji telur dan dipukul dengan garfu. Masukkan 1 bahagian koay teow, gaul rata dan goreng macam telur dadar hingga agak garing. (1 portion untuk 1 pinggan). Ketepikan. Ulang langkah ini hingga habis portion.
2. Panaskan 2 sd besar minyak. Tumis bawang putih hingga agak garing.
3. Masukkan ayam, udang dan fish cake. Gaul rata dan ayam agak layu.
4. Masukkan air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram, jagung muda dan karot. Biarkan mendidih.
5. Masukkan garam.
6. Masukkan air tepung jagung, bunga kobis dan sawi. Kacau rata dan tutup api.
7. Tuang kuah ke atas koay teow dan hidangkan panas-panas. Enak dinikmati bersama cili padi potong yang dicampur kicap cair.

No comments:

Post a Comment